Our Updates

Van Jakarta naar Rijswijk: de employee journey van een recruiter

Ronald The is sinds oktober 2021 recruiter bij Van Ameyde Interim Professionals. Daarvoor heeft hij letterlijk een wereldreis achter de rug. Want toen hij solliciteerde, woonde en werkte hij nog in Jakarta. En als gevolg van de lockdown in Indonesië, kon hij pas dit jaar zijn collega’s in levenden lijve ontmoeten. Ook de nieuwe mensen die hij vanuit Jakarta al had aangetrokken. Reden genoeg voor een gesprek met Ronald!

Ronald is als recruiter geen vreemde in de verzekeringsbranche. “Voordat ik aan mijn avontuur in Zuidoost-Azië begon, werkte ik in Nederland in het bank- en verzekeringswezen. Bij Van Ameyde Interim Professionals ben ik dus eigenlijk weer terug op mijn thuisbasis”, zegt Ronald.

Maar in de zero’s trok Zuidoost-Azië steeds harder. De spectaculaire economische groei van de regio bood veel kansen voor ondernemende mensen. Ronald ging Asian Business Management aan de Hogeschool Rotterdam studeren. “Daar wilde ik ook echt iets mee gaan doen. Die kans kreeg ik in het team van een recruitmentbureau, dat vanuit Singapore zijn business naar Jakarta uitbreidde.”

Opkomst digitalisering

Ronald verhuisde in 2008 naar Indonesië. “Ik woonde net buiten Jakarta, een beetje te vergelijken met Rijswijk en Den Haag. Werken in Jakarta is heel dynamisch. Er zijn heel veel bedrijven en ondernemers en als mensen een kans zien, dan pakken ze die. Dat zie je ook aan hoe ze zijn omgegaan met de kansen van digitalisering. Ik heb daar de opkomst van e-commerce, insurtechs en digitale betalingsplatforms allemaal meegemaakt.”

De afgelopen twaalf jaar werkte Ronald in Jakarta voor multinationals, recruitmentbureaus, maar ook als zzp’er. Hij heeft zich verder gespecialiseerd in werving & selectie, employer branding en headhunting in de financiële sector.

Employee journey op afstand

“Indonesië is echt een fantastisch land en ik krijg zoveel energie van die ondernemende aard van de mensen daar. Maar toch begon ik Nederland te missen, zeker omdat we eigenlijk twee jaar lang in lockdown hebben gezeten.”

Met zijn achtergrond zocht Ronald daarom naar mogelijkheden in de verzekeringsbranche. De timing was perfect, want Van Ameyde Interim Professionals groeit hard en zocht een fulltime recruiter, zowel voor interim professionals als voor recruitment voor klanten. “Met Zeynep (Bulut, directeur, red.) ben ik via de jobportal van Indeed in contact gekomen. We hadden meteen een geweldige klik. Wel bijzonder om aan een baan te beginnen aan de andere kant van de wereld. Maar inmiddels is iedereen natuurlijk zo gewend om op afstand te werken, dat de onboarding en het werk zelf heel makkelijk ging.”

Thuiskomst

Vanuit Jakarta heeft Ronald al interim professionals en kandidaten voor klanten aangetrokken. En in februari 2022 kon hij zelf naar Nederland komen. “Het voelde echt als thuiskomen. Dan realiseer je je weer hoe goed alles hier geregeld is. De Nederlandse directheid en openheid ligt mij toch wel heel goed. Ja is gewoon ja en nee is gewoon nee. Lekker duidelijk, daar hou ik van”, lacht Ronald.

Ronald netwerkt actief, zodat hij bij klantvragen – of het nu gaat om interims of een dienstverband – precies weet wie wat in zijn of haar mars heeft. En wat de drijfveren en interesses van kandidaten zijn. “Want wij willen altijd de juiste persoon op de juiste plek. Fijn voor de kandidaat en fijn voor het team waarin de kandidaat terecht komt.” Voor wat betreft het werven van mensen voor Van Ameyde Interim Professionals heeft de gewenning van klanten aan op afstand werken ook voordelen. “We zijn nu minder beperkt door reisafstanden, want die stormschade kun je ook vanuit Drenthe behandelen.”

Warm bad

En het team? “Wij zijn een heel leuk team, met een mooie mix van mannen en vrouwen. Allemaal met een eigen verhaal en met verschillende ervaringsniveaus. Iedereen denkt mee en helpt elkaar, met lekker korte lijntjes naar elkaar. En we lachen ook veel samen. Op 14 april hadden we voor het eerst weer met elkaar een fysieke bijeenkomst. Voor de nieuwelingen, en daar hoor ik ook bij, voelde het echt als een warm bad!”